Resepi Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang Kelantan

Resepi Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang Kelantan. 2 ulas bawang merah dan 1 biji bawang besar dihiris. Kukus beras merah yang sudah diirendam anggaran ½ jam.

Cik Wan Kitchen Gulai Ikan Tongkol (2)
Cik Wan Kitchen Gulai Ikan Tongkol (2) from www.cikwankitchen.com

Gulai ini selalunya dimakan dengan nasi dagang/nasi kuning/pulut kuning/nasi putih. Ia juga merupakan salah satu makanan yang dikenali sebagai makanan warisan kebangsaan. Nasi dagang biasa dimakan bersama kuah nasi dagang yang dibuat dengan rempah khas.

Ohya Ikan Tongkol Masak Sambal Pun Best Juga!


Gabungan gulai ikan yang sedap dengan nasi beras basmathi ni kalau digabungkan memang padu. Dari dapur madihaa kebiasannya nasi dagang kelantan menggunakan ikan tongkol untuk lauk gulainya yang di makan bersama nasi dagang. Masukkan semua bahan mesin dan tumis hingga naik minyak dan berbau wangi.

Resipi Che Mat Akan Kongsikan Dan Tak Lupa Resipi Gulai Tongkol Dan Acar Mentah.


Gula dan garam secukup rasa. Kebetulan saya memang dah lama mencari resepi gulai ikan tongkol versi kelantan, saya memang penggemar masakan kelantan, sebelum beli, tp sekarang bila teringin gulai ikan aya, sya dah boleh masak sendiri. Timun dan lobak merah dipotong memanjang.

Ikan Mesti Ada Rasa Masin Dan Masam, Baru Sedap.


Nasi berlauk gulai ikan bewarna kuning dan guna ikan tongkol atau dikenali dengan ikan ayo di sana. Itu sahaja lain lain macam biasa. Tapi ikan tongkol pula ada dua jenis.pertama ikan tongkol hitam dan ikan tongkol putih.

3 Cawan Beras Basmathi Atau Beras Biasa Direndam 1 Cawan Pulut Direndam 3 Cawan Santan Cair 1 Cawan Santan Pekat Sedikit Halba 3 Ulas Bawang Merah Dihiris Halus 1 Atau 2 Inci Halia Dihiris Halus 3 Helai Daun Pandan Garam Dan Gula Sedikit.


Ikan perlu direbus terlebih dahulu. Tak kiralah ikan apa pun samada ikan tongkol, ikan kembung atau ikan selar kuning. Nampak sangat saya ni bila jumpa nasi dagang, dah tak peduli kiri kanan.

Ia Juga Merupakan Salah Satu Makanan Yang Dikenali Sebagai Makanan Warisan Kebangsaan.


Ikan tersebut menpunyai isi putih berbanding dengan ikan biasa. Ikan tongkol biasa diguna dalam menyediakan lauk nasi dagang terengganu. Untuk gulai ikan tongkol atau belah2 pantai timur panggil ikan aye, che mat gunakan rempah masak dan rempah gulai cap rose.

LihatTutupKomentar

ads1

close