Daging Masak Kurma Mamak. Resepi kurma kambing yang sesuai dihidangkan bersama nasi minyak, nasi beriani, nasi tomato, nasi hujan panas atau nasi berperisa yang lain mengikut kesukaan anda. Daging masak hitam ini selain sedap dimakan dengan nasi putih, juga sedap dimakan dengan nasi minyak juga pulut kuning.
Resepi daging kurma mamak stail. Ianya juga sangat tahan lama kerana tiada penggunaan santan di dalamnya. Resep daging masak kurma (khas banjarmasin).
Bahan Penting Iaitu Rempah Kurma.
Tapi yang ini, saya tidak boleh masak sendiri. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Panaskan minyak masak dan minyak sapi, kemudian tumiskan bahan b sehingga wangi.
Masukkan Daging Yang Sudah Diperap Dan Kentang.
Bahan bahan untuk daging masak kurma. Resepi kali nie berat sikit.kurma daging tapi nie mamak stail.mamak nie biasala kari mesti power nye.mesti letak serbuk kas kas.cubala. Masukkan daging dan airnya sekali.
Kemudian Masukkan Serbuk Kurma Yang Telah Dibancuh Dengan Sedikit Air.
Anda boleh gunakan pressure cooker atau guna pelbagai petua untuk empukkan daging dengan cepat. Kali ini idha nak kongsikan resepi daging masak kurma. Tumis bahan2 tumbuk bersama kayu manis dan bunga lawang sampai wangi.
3 Ulas Bawang Putih ~ Dihiris.
Hidangan ini selain di makan den. Daging masak hitam ini selain sedap dimakan dengan nasi putih, juga sedap dimakan dengan nasi minyak juga pulut kuning. Resepi kurma kambing yang sesuai dihidangkan bersama nasi minyak, nasi beriani, nasi tomato, nasi hujan panas atau nasi berperisa yang lain mengikut kesukaan anda.
Panaskan Minyak + Minyak Sapi.
1 kg daging lembu (dipotong kecil seperti memasak rendang) 2 biji bawang besar (saiz besar) } 4 ulas bawang putih } dikisar. Setiap ada acara hajatan di rumah selalu masak daging bumbu kurma. Sedap juga kalau dimakan bersama nasi putih dan sambal belacan.