Batang Keladi Masak Lemak. Buangkan airnya dan bilas kembali. Maka terhasillah menu keladi masak lemak.
Sebab tu nak masak lambuk ni tak perlu nak celur dulu batangnya macam kita masak batang keladi tu (untuk buang air gatalnya. Potong belakang siput dan cuci bersihkan. 3 cara je nak hilangkan gatal batang keladi.
Setelah Itu Tumbuk Lagi Bersama Bawang Merah Dan Ikan Bilis.
Maka terhasillah menu keladi masak lemak. Masukkan juga serbuk kunyit secukup kuning, keladi kemumu dan serai yang dititik. Sebab tu nak masak lambuk ni tak perlu nak celur dulu batangnya macam kita masak batang keladi tu (untuk buang air gatalnya.
Ini Dia Bumbu Serta Proses Memasaknya.
Tapi adakalanya ada jenis batang keladi yang gatal iaitu apabila di makan tekak merasa gatal merenyam. 2 batang cili merah 6 biji bawang merah 2 biji bawang. Aih, kecur air liur sis!
Tambahkan Air Jika Terlalu Pekat.
1 biji kelapa (ambil lebih kurang 3 mangkuk santan) Semasa ke pasar tani kota damansara pagi satu hari minggu, tujuan asal untuk mencari udang galah dan pucuk paku. Pengolahan dari keladi menjadi hidangan untuk makan pun ini juga sangat beragam, misalnya ditumis kering atau sedikit berkuah, dicampur dengan ikan atau potongan daging ayam, teri, dan sebagainya.
Kalau Di Rumah, Sayur Batang Keladi Ini Biasanya Kami Tumis Dicampur Dengan Ikan Teri.
Keladi disiat kulit batangnya dan dipotong anggran sepanjang 2 ruas jari dan basuh 2. Tapi batang keladi ni nak masak kena gayanya. Batang keladi masak lemak merah bersama udang.
Di Masak Sayur Rebus, Asam Pedas Atau Pun Di Buat Masak Lemak Cili Api Begitu Saja Serta Di Campur Siput Sedut Sangatlah Sedap Dan Menyelerakan.
Kulit lembu masak lemak keladi lambuk. Lain lain tak pernah lagi masak sendiri. Batang keladi yang paling sesuai dijadikan sayuran ialah keladi putih yang dipanggil keladi minyak kerana ia tiada rasa gatal dan mudah dimasak.