Resepi Sayur Air Petola Kelantan. Ikan tenggiri masak lemak cili api Selain petola, boleh juga digantikan dengan kubis bunga ( cauliflower ), bendi dan peria.
Bila badan rasa tak sihat, selera makan akan menurun. Apabila bahan tumisan sudah naik bau, masukkan air secukupnya. Harus diingat supaya jangan terlebih masak pulak, nanti terlebih lembik sayur petola ini.
Goreng Petola Sehingga Garing Dan Siap Untuk Dihidang.
Dalam perkongsian kali ni, saya nak share resepi yang dikongsikan oleh cik puan iryani zaki ni. Memang masa tu, saya tak faham apa maksudnya sehingga lah diberitahu my mom kalau masak lemak tak letak asam. Masukan petola, gaul rata, masukkan sikit air, sentiasa dikacau.
Sayurnya Boleh Digantikan Dengan Timun, Labu, Bayam, Sawi, Keladi Dan Pelbagai Jenis Sayur Lagi.
Ia juga dipanggil masak s. Setelah air mendidih, masukkan petola yang telah dipotong bulat. Dihidangkan sekali dengan daging goreng garam kunyit dan telur dadar.
Walau Berbeza Menu Namun Soal Rasa Memang Terbaik.
Ikan rebus kembung atau selar atau selayang. Ia juga dipanggil masak s. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
Katanya Orang Kelantan Panggil Petola Masak Air (Loghat Kelantan Sayur Air Petene/Tene).
Dalam periuk, masukkan petola, udang kering, bawang putih dan bawang merah. Sebenarnya resipi ini ehsan rozza; Resepi ini sangat mudah sebab hanya menggunakan santan, rencah yang ditumbuk dan garam sahaja.
Terima Kasih Dan Selamat Mencuba.
Ramai yang tanya resepi dekat umi jusoh sebab diorang kata ketagih bila makan dan teringin buat sendiri pula. Koleksi resipi masakan kelantan yang berhantu sedapnya. Seperti masakan sayur lain, resepi ini amat disediakan.