Masak Kari Tanpa Daun Kari

Masak Kari Tanpa Daun Kari. Tumis bahan hiris, bunga lawang, pelaga, kayu manis dan daun kari sampai naik bau. Masuk ayam dan garam, tambah air dan santan dan masak sampai ayam masak.

Resepi Udang Masak Kari Tanpa Santan Resep Masakan Khas
Resepi Udang Masak Kari Tanpa Santan Resep Masakan Khas from resep-masakankhas.blogspot.com

Jangan sampai pecah santan sebab nanti tak cantik kejadiannya. Baru angkat untuk dihidang dan dimakan dengan nasi panas. Akhir sekali, campak buah tomato (kena masukkan last sekali sebab buah tomato mudah lembik).

Try Tengok Sedap Ke Tidak.


Setelah kari mendidih sekali lagi, masukkan garam, gula dan perasa ikut citarasa. Kari ayam nya sangat sedap dengan kuah yang pekat. Buah daun kari seukuran kacang tanah, berwarna hijau dan akan berubah menjadi ungu tua ketika sudah masak.

Kalau Takda Daun Kari Kat Rumah, Boleh Cuba Resepi Kari Ayam Tanpa Daun Kari


Panaskan minyak didalam kuali, tumiskan bawang putih, bawang merah, halia dan daun kari. ️ masukkan paste rempah kari yang telah dibancuh tadi. Kalau buat sendiri ni boleh la kita adjust sendiri setakat mana masam, manis dan masin yang kita suka.

Masukkan Bumbu Halus, Kapulaga, Bunga Lawang, Kayu Manis, Serai, Daun Kunyit, Dan Daun Kari.


️ sentiasa kacau sehingga pecah minyak. Masuk serbuk kari dan serbuk cili,tambah air cikit dan tumis sampai naik minyak. Buah daun kari berbentuk bulat.

Kemudian Masukkan Air, Ubi Kentang Serta Asam Jawa.


Ada lagi satu jenis masakan kari yang biasanya kat kedai mamak je boleh. Tumis sampai garing dan naik baunya. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap.

Walaupun Kari Ayam Adalah Antara Lauk Pertama Yang Saya Masak Sejak Zaman Remaja Namun Tidak Bermakna Kita Tidak Boleh Belajar Untuk Memperbaiki Cara Caranya.


Panaskan minyak, tumis bawang bombay sampai harum. Jangan terlampau banyak sebab nanti bau susu melebihi bau kari. Jadinya guna je lah apa yang ada.

LihatTutupKomentar

ads1

close